רכישת דירה ע"ש הילדים מתוך כוונה לחסוך במס רכישה
המחושב לפי דירה שניה

הורים רבים רוכשים דירות מגורים עבור הילדים שלהם. דומה כי מצב בו הורה מממן רכישת נכס עבור ילדיו הוא מצב טבעי ולגיטימי במציאות ימינו. אלא שיש לשם לב כי מנהל מיסוי מקרקעין עלול לטעון כי רכישה כזו, מורכבת הלכה למעשה משתי עסקאות נפרדות, אשר על כל אחת מהן יש להטיל מס רכישה בנפרד. 

ענין זה עלה לדיון בפסק הדין שניתן לאחרונה ב- ו"ע 43385-04-14 אנור חברה לבניין ונכסים בע"מ נ' מנהל מיסוי מקרקעין טבריה.

השאלה שהיה על בית המשפט להכריע בה היא - האם נכסים שנרכשו מחברה בפירוק כנגד חובות של החברה לאדם מסוים (נושה מובטח של החברה), ואשר מכירתם אושרה בהליך הפירוק של החברה לילדיו של אותו נושה כנגד קיזוז הכספים שהחברה הייתה חייבת לו, מצדיקה "פיצול" העסקה לשתי עסקאות נפרדות (חברה – נושה; נושה – ילדי הנושה), תוך חיוב במס על שתי העסקאות, או שמא מדובר בעסקה אחת (חברה – ילדי הנושה), על כל המשתמע מכך מבחינת החיוב במס?

דובר שם בנושה מובטח של החברה, משה מרציאנו שמו, אשר במהלך כינוס הנכסים שלה רכש ממנה שתי יחידות מגורים בצפת אשר היו בבעלות החברה שבפירוק. בית המשפט של הפירוק אישר את הרכישות לטובת ילדיו של הנושה, טליה ודוד.  

היות ולמשה הייתה דירה נוספת, וכזו לא הייתה לילדיו, נוצר לו חיסכון משמעותי במס רכישה, עקב דיווח רכישת שתי הדירות על שם כל אחד משני ילדיו.  

מנהל מיסוי מקרקעין טען כי הלכה למעשה מדובר בשתי עסקאות, האחת בין החברה שבפירוק לבין משה, והשניה בין משה לבין שני ילדיו, והטיל חיוב במס על כל אחת מהעסקאות.

השאלה המרכזית הטעונה הכרעה היא השאלה אם בדין פיצל מנהל מיסוי מקרקעין את העסקה המוצהרת למכירת הנכסים לשתי עסקאות שונות: האחת בין החברה שבפירוק לבין משה; והשנייה בין משה לבין ילדיו, תוך הטלת חיוב במ על כל אחת מהעסקאות..

בית המשפט (כבוד השופט עאטף עיילבוני) קבע, כי משה היה הרוח החיה והגורם הדומיננטי בעסקה: הוא זה שנכח בהליך ההתמחרות, הוא זה שהציע הצעה לכונס הנכסים למכור הנכסים תמורת קיזוז החוב והוא זה שהיה לו אינטרס כלכלי ממשי בעסקה, שהרי החברה שבפירוק הייתה חייבת לו כספים (ולא לילדיו), כך שברור כי כל המהלך שהתגבש נועד לסייע לו לגבות את החוב המגיע לו מהחברה בפירוק. 

כן קבע בית המשפט כי ההחלטה על רכישת הדירות על שם הילדים, נולדה רק בדיעבד ובשלב מאוחר יותר, כדי לקדם את הפיקציה שביקשה ללמד על קיומה של עסקה אחת בלבד, תוך ניסיון "לנטרל", שלא כדין, את החוליה הראשונה בעסקה (העסקה בין החברה שבפירוק לבין משה).

לפיכך, נקבע כי בדין ובצדק פיצל מנהל מיסוי מקרקעין את העסקה לרכישת הנכסים לשתי עסקאות עוקבות. 

אין ספק כי תוצאה זו עלולה להיות קשה בהרבה מקרים של רכישת דירות על ידי הורים לטובת הילדים שלהם, במיוחד כאשר הילדים אינם מעורבים בעסקת הרכישה באופן פעיל.

לשאלות נוספות ומענה מיידי בתחום זה, לחץ כאן ונשמח לעמוד לשירותך בכל עת.